Flanksteken är den möraste delen av Kålappen, som sitter på bakre delen av djurets sida. Historiskt har vi i Sverige mest använt flanksteken till köttfärs eller grytbitar. Med den köttkvalitet som Köttkultur™ erbjuder öppnar sig flera användningsområden. Benämningar som flank steak och bavette används också för att namnge styckdetaljen.

Flanksteken har ganska grova köttfibrer men är trots det mör om den tillagas och skärs på rätt sätt.

Tillagning

Salta innan tillagning, så framhävs köttets naturliga smak. Stek eller grilla sedan på hög värme till önskad stekgrad. Medium rare (59°C) är perfekt tycker vi. Låt vila en stund och tranchera gärna köttet vid servering. Skär tvärs över köttets fibrer.

Det här köttet har sitt ursprung i rasen Angus. Djuren betar först gräs, och får sedan spannmål i slutet av uppfödningen. Kombinationen av ras och foder ger extra rik marmorering och en fin, smörig smakton. Vid styckningen inspekterar vi varje bit, för att kunna välja ut de allra bästa.

Ursprung och hållbarhet

Köttet kommer från Kanada och Australien, där man har en lång tradition av spannmålsuppfödning. De familjeägda gårdarna har full kontroll över hela ekosystemet med djuren, hagarna och vattnet. Djuren betar fritt utomhus. Spannmålet äter de i fållor, fortfarande ute.