En pluma sitter längst fram ovanpå på grisens kotlettrad. Pluman motsvarar kanten på en nötentrecôte – en av de allra mest uppskattade styckdetaljerna. Kanske inte så konstigt att pluman också brukar bli väldigt omtyckt. Köttkulturs pluma är Bellota-klassad, vilket innebär att grisarna har gått ute och betat hela sitt liv. Djuren måste också ha ätit ekollon (bellota på spanska) under slutet av uppfödningen, vilket ger köttet dess underbart nötaktiga smakton.

Tillagning

En pluma ska tillagas på väldigt hög värme, så att den får en fin grill- eller stekyta. Vi siktar gärna på 65–67°C innertemperatur, eftersom det ger ett härligt saftigt kött.

Iberico är världens mest berömda griskött. Det har olika klassificeringar och allra bäst är Bellota, som betyder att grisen ätit ekollon under slutet av uppfödningen. Ekollonen ger köttet en underbar, nötaktig ton. Struktur och färg liknar nötkött. Den härliga marmoreringen ger både extra saftighet och rikare smak.

Ursprung och hållbarhet

Iberico Bellota finns bara på Iberiska halvön. Vi har valt ut det för att köttets smak och kvalitet är helt unik. Grisarna lever ute året runt. Betet sker på permanenta gräsmarker vilket bevarar områdets biologiska mångfald.