Hej Fintan Joyce! Var ligger din gård?

I Connemara, på nordvästra Irland. Det är en av Den Gröna Öns allra grönaste delar. Golfströmmen som passerar här nedanför kullarna gör att det växer fint i hagarna.

Har gården något namn?

Nej, den har faktiskt inte det. Men alla kallar den Joyce Farm, eftersom vår familj heter Joyce.

Hur stor är gården, och hur många lamm har ni?

Vi är tre gårdar som samarbetar på sammanlagt 360 hektar. Min familj har 280 tackor, och varje tacka har ett lamm.

Hur länge har ni fött upp lamm för Hill Lamb Group?

Vi började samarbeta med Hill Lamb Group 2017. Och nu med Köttkultur.

Hur får man så hög kvalitet, finns det något hemligt knep?

Växtligheten har jättestor betydelse. Lammen betar av gräset, örterna och buskarna som växer naturligt på kullarna där djuren går fritt. Uppfödningen följer årstiderna på ett finurligt vis eftersom lammen föds på våren, när grönskan vaknar till liv efter vintersäsongen. Då ger den bra näring till tackorna, vilket förstås behövs när de ska dias av de nyfödda lammen. I september slutar lammen dia och då börjar tackorna istället bygga upp sitt eget näringsförråd inför parningssäsongen som börjar i november.

Vad är hållbarhet för dig och din familj?

Jag är lammbonde i tionde generationen. För mig är hållbarhet att lämna den här platsen vidare till mina barn i samma skick som jag fick den. Då måste man vara medveten om hela det ekosystem vi ingår i. Vår gård har också, tillsammans med många andra gårdar här i Connemara, utsetts till Natura 2000-område, som är ett nätverk av skyddade områden i hela EU. Dessa områden innehåller arter eller naturtyper som är särskilt skyddsvärda ur ett europeiskt perspektiv. För mig är utnämningen ett kvitto på att min släkt har tagit väl hand om vår del av jorden i alla dessa generationer.

Hur många timmars arbetsdag har du?

Jag jobbar oftast nio timmar om dagen. Men det beror lite på väder och årstid förstås.

Vad är du mest stolt över när det gäller din gård och uppfödningen?

Jag är allra stoltast över det fina lammkött vi producerar. Och såklart över min familj som vill hjälpa till med allt arbete det innebär.