Hej John Phelan! Var ligger er gård?

I byn Dunbell, som ligger en bit utanför staden Kilkenny på sydöstra Irland.

Är det en stor gård?

Vi har 150 acres (60 hektar) med ungefär 300 nötkreatur, så vår gård är lite större än genomsnittet. De flesta av våra kvigor är av raserna Limousin, Charolais och Blonde Aquitane. Vi har en del Angus också.

Hur länge har ni producerat nötkött?

Innan jag och min familj tog över var det min pappa som drev gården. Så minst 50-60 år har vi hållit på med det här.

Hur får man så hög kvalitet, finns det något hemligt knep?

Främst handlar det om att djuren betar gräs utomhus nästan året runt. Den miljön är både hälsosam och hållbar för köttkor, och ger därför de bästa djuren. Att djuren mår bra är förstås en stor fördel med vår uppfödning.

Vad är hållbarhet för dig?

Vi har ett system för att ta vara på regnvatten och har solpaneler som står för en del av vårt energibehov. Vi är också noga med att hushålla med det gräs vi har. Om vi skulle behöva hö och spannmål använder vi det som växt här på gården. Vi behöver aldrig köpa in något utifrån.

Hur många timmars arbetsdag har ni?

Det varierar lite beroende på årstid. I snitt är arbetsdagen ungefär sex timmar.

Vad är du mest stolt över när det gäller din gård och uppfödningen?

Jag tycker att det är fantastiskt att hagarna här där jag växt upp också ger så fina djur. Jag hoppas att jag kan lämna över den stoltheten till nästa generation. Jag är också stolt över de förbättringar vi har åstadkommit under min tid. Vår produktion är nu lika effektiv som de bästa mjölkböndernas, i termer av markanvändning, resurshantering och djurens välfärd.