Hej, var ligger er gård?

I Aldehuela de la Bóveda, nära Salamanca. Det ligger i Extramadura i Spanien, som är berömt för sina Ibericogrisar och alla ekarna.

Vad heter gården?

Den heter Sebastián Rubio och drivs av familjen San Pascual.

Hur många grisar har ni?

Vi har ungefär 280 grisar, som lever fritt på gårdens 350 hektar.

Hur länge har ni fött upp grisar?

I över 40 år.

Hur får man så hög kvalitet, finns det något hemligt knep?

Rasen är förstås viktig. Och att grisarna lever i nästan två år ute på dehesan. Det är en unik sorts skog som bara finns här. Ekarna ger ekollon – bellotas – som grisarna äter. Det är därifrån de får de hälsosamma fettsyrorna. Och smaken förstås. En annan otroligt viktig sak är att grisarna måste kunna röra sig fritt och söka efter vatten och föda, vilket alltså är ekollon men också gräs och andra växter. Allt det här tillsammans ger fin marmorering och hög kvalitet på köttet. Allra finast är det kött som får märkas med Iberico Bellota. Det är detta som säljs av Köttkultur.

Vad är hållbarhet för er?

Familjen San Pascual och gårdens verksamhet hjälper definitivt till att bevara dehesans unika ekosystem.

Hur många timmars arbetsdag har man på gården?

Arbetet startar när solen går upp och slutar när det blir mörkt. Man måste alltid finnas där för att kunna ta hand om djuren.

Vad är du mest stolt över när det gäller er gård och uppfödningen?

Det är inte lätt för flera generationer att driva en gård tillsammans. Men det är ett arbete som lönar sig. Vårt engagemang, övertygelse och passion ger grisar med en kvalitet vi är otroligt stolta över. En gård i toppklass är också ett fint arv att lämna vidare till kommande generationer.