Secreto, grisens hemlighet, är en centimetertjock muskel som sitter gömd på sidan av den kraftiga halsen, djupt inne vid skuldran mot frambenet. Den är inbäddad i späck och kraftigt marmorerad. Ingen annan styckdetalj på grisen är lika saftig och mör.

Tillagning

Salta innan tillagning, så framhävs köttets naturliga smak. Stek eller grilla sedan på mycket hög värme tills köttet är genomstekt, 70°C. Låt vila en stund och tranchera gärna köttet vid servering. Skär tvärs över köttets fibrer.

Iberico är världens mest berömda griskött. Det har olika klassificeringar och allra bäst är Bellota, som betyder att grisen ätit ekollon under slutet av uppfödningen. Ekollonen ger köttet en underbar, nötaktig ton. Struktur och färg liknar nötkött. Den härliga marmoreringen ger både extra saftighet och rikare smak.

Ursprung och hållbarhet

Iberico Bellota finns bara på Iberiska halvön. Vi har valt ut det för att köttets smak och kvalitet är helt unik. Grisarna lever ute året runt. Betet sker på permanenta gräsmarker vilket bevarar områdets biologiska mångfald.