Tomahawk är en entrecôte, där revbenet sitter kvar. Det gör att den liknar en stridsyxa av den typ som ursprungsbefolkningen i Amerika använde. Tjockleken på en entrecôte-tomahawk styrs av revbenens placering, vilket gör att den är betydligt tjockare än en vanlig skiva entrecôte. En enda tomahawk kan väga upp emot 1,5 kilo och räcker alltså till flera personer. Köttet är förstås fint marmorerat, härligt mört och precis så smakrikt som gräsuppfödd entrecôte ska vara.
Tomahawk
Nöt uppfödd på gräs

Tillagning

Tomahawken passar utmärkt att grilla. Salta den lätt och grilla sedan under lock på indirekt värme, tills innertemperaturen är 54°C. Med tanke på köttets tjocklek kan det ta upp till en och en halv timme. Men väntan lönar sig – köttet blir fantastiskt saftigt! När du uppnått rätt temperatur kan du brassa på med direkt grillning någon minut på vardera sidan, så att ytan blir brynt och får extra fin grillsmak. Låt därefter köttet vila fem minuter. Tranchera sedan vid bordet, servera och njut!